SADRAZAM ( Veziriazam )
Padişahın mutlak vekilidir ve padişahın mührünü taşırdı.Büyük devlet memurlarının tayin ve nakillerini yapar,divana başkanlık yapardı.
VEZİRLER
Vezir sayısı kuruluş döneminde bir iken Fatih döneminde 4,Kanuni döneminde 7 olmuştur.Vezirler divanın doğal üyesi idiler.Sadrazam tarafından kendilerine verilen görevleri yerine getirirlerdi.
KAZASKERLER
Rumeli ve Anadolu kazaskeri olmak üzere iki kazasker vardı Osmanlı Devletinde.Rumeli kazaskeri yetki bakımından Anadolu kazaskerinden daha üstündü.Kazaskerler,divanda büyük davalara bakar,kadı ve müderrislerin atamalarını yaparlardı.
***not: İstanbul,Bursa ve Edirne kadılarının ataması kazaskerler tarafından değil,sadrazam tarafından yapılırdı.
DEFTERDARLAR
Fatih döneminde Anadolu ve Rumeli defterdarı olarak sayıları 2 ye çıkarılmıştır.Devlet bütçesi ile ilgili işlere bakarlar,devlet yatırımlarını yönetirlerdi.
NİŞANCI ( tuğrai - mir tevkii )
Padişah fermanlarına padişahın tuğrasını çekerlerdi.Arapça ve farsça mektupları tercüme etmek,örfi sorunları çözümlemek nişancının görevleri arasındaydı.Tapu kadastro işlemleri de nişancılar tarafından yürütülürdü.Dirliklerin dağılımı da nişancıların sorumluluğu altındaydı.
MÜFTÜ
15.y.y.da divan üyesi olarak kabul edilmiştir.Kanuni döneminde ise divanın doğal üyesi olmuştur.I.Mahmut döneminde ( 18.y.y. ) Şeyhülislam adını almıştır.Müftüler yapılan işlerin dine uygunluğuna karar vermekle mükellef idiler.Aldıkları karara da fetva denirdi.
KAPTAN-I DERYA
16.y.y.da divanın doğal üyesi olmuştur.Osmanlı donanmasının kaptanıdır.Daha çok denizlerle ilgili konularda divan toplantılarına katılırdı.
REİS-ÜL KÜTTAP
16.y.y.da kaptan-ı derya gibi divanın doğal üyesi olmuştur.Önceleri divan yazışmalarını yaparken,daha sonraları dışişleriyle ilgili görevleri de üstlenmişlerdir.
Divan-ı Hümayun,II.Mahmut zamanında kaldırılmış ve yerine Bakanlar Kurulu getirilmiştir.( 1808 )alinti