Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaKapiLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Similar topics
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» Duyuru..Hocalı Katliamını Unutma, UNUTTURMA!
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimeSalı Şub. 28, 2012 8:03 am tarafından AyMaRaLCaN

» Basit yaşayacaksın. Basit
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimeÇarş. Haz. 09, 2010 1:48 am tarafından Misafir

» Aşk 29 Harftir..
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimeÇarş. Haz. 09, 2010 1:48 am tarafından Misafir

» SENi SEViYORUM
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimeÇarş. Haz. 09, 2010 1:47 am tarafından Misafir

» BÖYLE SEVDİM İŞTE
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimeÇarş. Haz. 09, 2010 1:44 am tarafından Misafir

» Delinin Veliye Tavsiyesi
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimePaz Haz. 06, 2010 3:44 am tarafından Misafir

» Dört Dirhemlik Gömlek
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimePaz Haz. 06, 2010 3:44 am tarafından Misafir

» Eğer Göndermeseydi
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimePaz Haz. 06, 2010 3:44 am tarafından Misafir

» Nereden ve Nasıl aldın
Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimePaz Haz. 06, 2010 3:43 am tarafından Misafir

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum

 

 Osmanlı Saray Mutfağı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
AyMaRaLCaN
Admin
AyMaRaLCaN


Mesaj Sayısı : 968
Kayıt tarihi : 18/04/10

Osmanlı Saray Mutfağı Empty
MesajKonu: Osmanlı Saray Mutfağı   Osmanlı Saray Mutfağı Icon_minitimePtsi Mayıs 31, 2010 10:45 pm

Osmanlı Saray Mutfağı, Matbah-ı Âmire, Osmanlı Devletinde saray mutfağına verilen isim.

Topkapı Sarayı'nın inşa edildiği Fatih devrinden itibaren yemekler Matbah-ı Amire adı verilen mutfaklarda pişirilmekteydi.

Matbah-ı Amire saray halkınin yemeklerinin yapıldığı büyük ve pâdişâhın özel yemeklerinin pişirildiği küçük olmak üzere iki kısımdı.

Sarayda mutfak işlerine bakan memura Hâcegân rütbesinde olur ve Matbah-ı Amire Emini adı verilirdi. Matbah-ı Âmire Emini, mutfak ihtiyâçlarını karşılayan, masraf ve gider defterlerini tutan ve baş muhâsebeye karşı sorumlu bulunan kişiydi.

Osmanlı sarayının 19. yüzyılda tanıklık ettiği tarihsel süreçlere paralel olarak mutfak teşkilatı ve harcamalarında da değişiklikler meydana gelmiştir. Tanzimat döneminde sarayın tüm mutfak harcamaları ortalama 400-500 bin kuruş arasında tespit edilirken, daha sonraki süreçte özellikle de II. Meşrutiyet’ten itibaren (1909) sarayla ilgili her konuda olduğu gibi gıda masraflarında da önemli kısıtlamalara gidilmiştir. Bu dönemde saray mutfaklarında tabldot sistemine (standart mönü) geçilerek bu masraf kaleminden tasarruf edilmesi amaçlanmıştır. Arşivlerimzdeki belgelere göre bu dönemde Osmanlı saray mutfaklarında günlük olarak pişirilen yemekler şöyledir:

Çorba, Tavuk, Pilav, Mevsim Sebzesi, Börek, Tatlı, Muhallebi, Soğukluk, Süt, Haftalık Tatlı (Perşembe, Pazartesi), Haftada iki defa balık, Ekşi takımı (Tabak ve Tepsi)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ay-maral-can.tr.gg/
 
Osmanlı Saray Mutfağı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Osmanlı Fermanları
» Çin ve Osmanlı İşkenceleri
» Osmanlı Mecmuaları (Osmanlı Dergileri)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Osmanli Tarihi-
Buraya geçin: